Er bestaan heel wat 3D-print technieken om 3D-objecten te printen. Iedere methode heeft zijn eigenschappen en toepassingen. Ons team is vertrouwd met vrijwel alle technieken, zoals FDM, SLA, SLS en tal van andere. We kunnen dan ook bijna elke denkbare vorm 3D-printen, van eenvoudige objecten tot complexe, gedetailleerde ontwerpen.
Draadprinten
FDM – Fused Deposition Modelling – is de meest gekende 3D-printtechniek. Hierbij bouwt de 3D-printer een object laag voor laag op door filament te smelten. Vooral filamenten van plastics worden daarbij gebruikt in de vorm van lange draden. De meest courante zijn PLA, PETG, PC, TPU, ASA, ...
Meer over FDMVloeistofprinten
Een resin-printer creëert 3D-objecten door vloeibare, (dag)lichtgevoelige resin (hars) te verlichten en deze laag voor laag uit te harden. Een van de technieken is SLA, waarbij een laserstraal de resin direct vanonder verlicht.
Meer over SLAPoederprinten
SLS – Selective Laser Sintering – is een rapid prototyping 3D-printtechniek die gebruik maakt van het sinterproces. Daarbij bouwt de printer objecten laag voor laag op tot een vast product door poeder te versmelten met behulp van een laser.
Meer over SLSLaser cutting, metaal printen, ...
Bij FDM-printen – Fused Deposition Modeling of ‘draadprinten’ – wordt een draad (filament) gesmolten en in laagjes op elkaar gelegd.
Bij SLA-printen – stereolitografie- of vloeistofprinten – hardt een UV-laser een vloeibare epoxyhars uit. Per laag gaat het printbed omhoog en hardt een nieuwe laag uit tegen het stuk. Zo wordt het hele object ondersteboven hangend gevormd.
Bij SLS-printen – Selective Laser Sintering of ‘poederbed-printen’ – smelt een sterke laser poederdeeltjes aan elkaar. Laag op laag, om zo een object op te bouwen.
Diverse andere technieken gebruiken we soms, afhankelijk van het project.
Lasersnijden of laser cutting is een geavanceerde technologie die het mogelijk maakt om plaatmateriaal met grote precisie te bewerken. Met behulp van een krachtige laserstraal wordt het materiaal gesmolten of verbrand, waardoor er een nauwkeurig snijvlak ontstaat. Naast snijden, biedt deze techniek ook de mogelijkheid om materialen te graveren. Hierbij wordt een dunne laag van het materiaal verwijderd, wat resulteert in een gedetailleerde en permanente markering. Deze techniek is ideaal voor het aanbrengen van ontwerpen, logo's of teksten op diverse oppervlakken.